Боинг 737 (англиски: Boeing 737) е патнички млазен авион со краток до среден долет. Оригинално бил развиен како пократка варијанта и со помала потрошувачка од 707 и 727. Се произведува веќе 40 години во повеќе верзии, од најстарата „100“ до најновата денес - „900“. Со вкупно над 8.000 нарачани и над 5.800 испорачани авиони,[1] ова е воопшто најпроизведуваниот патнички авион и се вели дека во секој миг во светот летаат над 1.250 737-ки.

Боинг 737 (Boeing 737)

707 · 717 · 727 · 737 · 747 · 757 · 767 · 777 · 787

Air Berlin B737-700 Dreamliner D-ABBN.jpg
737 на Ер Берлин.
Намена патнички авион
Производител Боинг
Прв лет 9 април 1967
Во редовна употреба од 10 февруари 1968
Број на произведени летала 5.844 до август 2008.[1]
Производна цена 737-100 US$32 милиони[2]

737 NG US$50-85 милиони (2008)[3][4]

Развиен од 727, 707
Варијанти 737-100
737-400
737-500
737-600
737-700/737-700ER
737-800
737-900ER

737 собира од 118-215 патници и има долет од 3.500-5.900км, зависно од верзијата.


НаводиУреди