Битка кај Свиштов

Битката кај Свиштов се одвила на 26 јуни 1877 година помеѓу силите на Руската Империја и Отоманското Царство. Битката е дел од Руско-турската војна од 1877-1878 година. Битката се случила кога рускиот генерал Михаил Иванович Драгомиров ја преминал реката Дунав и ја нападнал турската тврдина. Во битката, како победници излегле Русите.

Битка кај Свиштов
Дел од Руско-турска војна (1877–1878)
Датум 26 јуни 1877
Место Блиску Свиштов, денешна Бугарија
Исход Руска победа
Завојувани страни
 Руско Царство  Османлиско Царство
Команданти и водачи
Михаил Иванович Драгомиров
непознато
Битка кај Свиштов од Никола Дмитриев-Оренбургски