Битка кај Никопол (1877)

Битката кај Никопол се одвила на 16 јули 1877 година помеѓу силите на Руската Империја и Отоманското Царство. Битката е дел од Руско-турската војна од 1877-1878 година. По преминувањето на реката Дунав и издвојувањето на повеќе битки против Османлиите, силите на Руската Империја се упатиле кон градот Николоп. Од друга страна пак, командантот на Високата порта, Осман Паша од Видин се упатил кон градот со цел да се спротивстави на Русите, но во тоа не успеале бидејќи рускиот корпус, на чело со Николај Криденер го бомбардирал градот и го зазел. По ова, Русите се упатиле кон Плевен.

Битка кај Никопол
Дел од Руско-турска војна (1877–1878)
Датум 16 јули 1877
Место Никопол , Бугарија
43°42′N 24°53′E / 43.700° СГШ; 24.883° ИГД / 43.700; 24.883
Исход Руска победа
Завојувани страни
 Руско Царство  Османлиско Царство
Команданти и водачи
Генерал Николај Криденер непознато
Сила
20,000 7,000
Жртви и загуби
1,300 2,000