Беровско Езеро

вештачко езеро кај Берово


Беровско Езеро или Ратевско Езеровештачко езеро во Малешевијата, непосредно до селото Ратево, односно гратчето Берово чии имиња ги носи напоредно.

Беровско Езеро
Ратевско Езеро
Беровско Езеро Ратевско Езеро - Поглед на Беровското Езеро
Поглед на Беровското Езеро
Координати 41°40′08″ N; 22°54′22″ E / 41.669° N; 22.906° E / 41.669; 22.906Координати: 41°40′08″ N; 22°54′22″ E / 41.669° N; 22.906° E / 41.669; 22.906
Вид вештачко
Земји во сливот Македонија Македонија
Најг. должина 2.500 м
Најг. ширина 350 м
Површина 0,75 км2
Прос. длабочина 58 м
Надм. височина на површината 990 м
Острови нема
Населени места Берово

Географски карактеристикиУреди

Езерото се наоѓа по течението на Брегалница, во непосредна близина на Берово, односно на 7 км оддалеченост. Поради релативната висока надморска висина околу езерото температурите во лето во просек се движат од 23°С до 25°С, додека во ноќите температурата се спушта и до 12°С.

ТуризамУреди

Поради поволната местоположба, чистата и недопрена природа покрај езерото се изградени голем број на туристички капацитети. Најголем е туристичкиот комплекс „Малешево“, потоа хотелот „Манастир“, кој има 40 кревети, и во „Ловниот дом“ во месноста Јуовец, кој располага само со десетина легла. Најнова градба е современиот туристички комплекс на туристичката агенција „Аурора“. Во атрактивните излетнички места Абланица и Суви Лаки може да се ноќева само во приватните вили и викендички.

Езерото во последно време преку проекти масовно го посетуваат организарани странски туристи[1].

Проекти и заштитаУреди

Поради големиот туристички развој на езерото од страна на локалната самоуправа Берово и владата на Република Македонија, обезбедена е проектна документација со која се дава техничко решение за прифаќање на фекални отпадни води со главен и секундарни колектори, како и техничко - технолошко решение за третман на отпадните води во пречистителна станица. Имено, покрај Беровското Езеро постојат изградени или се планираат да се изградат викендички од кои фекалната канализација се пушта слободно да тече по површината и истата понирајќи стигнува до водите на Беровско Езеро кои се користат за водоснабдување на Берово и околните села и за наводнување на земјоделски површини[2].

ГалеријаУреди

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди

За езеротоУреди

ТуризамУреди