Абланица

туристичка населба во Општина Берово
За други значења на попимот Абланица, видете на појаснителната страница

Абланица е туристичка населба распространета на двете страни на реката Брегалница, во истомената долина. Се наоѓа на 2 km од Берово и е место со најмногу и најатрактивни археолошки локалитети во општината[1]. Во населбата има околу 130 викенд куќи, а дел од нив се приватни сместувачки капацитети во општината. Исто така Абланица е поврзана и со туристичката населба Равна Река во Општина Пехчево со пешачка патека која е долга само 4 километри, а исто така преку неа минува и пашечка патека Берово – Абланица – Беровско Езеро[2]. Поради големата популарност на населбата, за потребите на туристите била изградена црквата „Св. Недела и Св. Петка“.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. (на македонски) Берово. Допри до природата. Општина Берово. 2010. http://www.scribd.com/doc/41748847/brosuraBerovo. 
  2. „Пуштена во употреба туристичко-рекреативна патека Берово - Абланица“ (македонски). Општина Берово. конс. 2012-05-12. 
  3. „Осветена црквата во Абланица“ (македонски). Малеш. Понеделник, 11 Октомври 2010 20:59. конс. 2012-05-12. 

Надворешни врскиУреди

Координати:   41°42′05″NS, 22°53′19″EW