Бергелмир (месечина)

месечина на Сатурн

Бергелмир (месечина) или Сатурн XXXVIII (привремена ознака S/2004 S 15) е природен сателит на Сатурн.

Бергелмир (месечина)
Бергелмир снимен од вселенското летало „Касини“ во септември 2014 година
Откривање
ОткривачС. Шепард, Д. Џуит,
Ј. Клејна и Б. Марсден
Откриено4 мај, 2005
ознаки
Изговор/ˈbɛərjɛlmɪər/ or /ˈbɜrɡəlmɪər/
Наречена по
Бергелмир
S/2004 S 15
Орбитални особености
19.338.000 km
Занесеност0.142
1.006,659 days
Наклон158.5°
Месечина наСатурн
Физички особености
Среден пречник
5+50
30
 km
8,13 ± 0,09

Неговото откритие било објавено од Скот С. Шепард, Дејвид К. Џуит, Јан Клејна и Брајан Г. Марсден на 4 мај 2005 година, од набљудувања направени помеѓу декември 12, 2004 година и 9 март 2005 година.[1]

Бергелмир е со6 kiloметарs (4 милјаs) во пречник, и кружи околу Сатурн на просечно растојание од 19.372 Mm за 1006.659 дена, со наклонетост од 157° кон еклиптиката (134° до екваторот на Сатурн), во повратно правец и со ексцентричност од 0,152. Неговиот вртежен период е 8,13 ± 0,09 часа.

Именуван е во април 2007 година по Бергелмир, џин од Нордиската митологија и внук на Имир, исконскиот џин. Бергелмир и неговата сопруга сами меѓу нивниот вид беа единствените преживеани од огромниот потоп крв од раните на Имир кога тој беше убиен од Один и неговите браќа во зората на времето. Бергелмир потоа станал родоначалник на нова раса џинови.

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди

Предлошка:Saturn