Сазар-ер (унгарски: Száraz-ér, романски: Ier) е десна притока на реката Муреш во Романија и Унгарија. Се влева во Муреш кај Мако. Потекнува од градот Арад и тече кон запад, што ја преминува границата во Унгарија, во близина на селото Турну. Таа тече низ градовите Батонија и Тоткомлош пред да влезе во Муреш источно од Мако. Реката е целосно канализирана и е интегрирана во системот за одводнување на областа.

Хидроними

уреди

Унгарското име на реката значи „сув поток“. Романското име произлегува од тоа.