Бајид е племе што може да се сретне и во монголската и во турската група на народи. Како дел на монголските народи, ова племе може да се сретне во Монголија, Внатрешна Монголија, помеѓу бурјатите и ојратите.

Историја

уреди
 
Монголско Царство во 1207 година

Бајидите потекнуваат од племињата бајгуди наречени со различни имиња како Џида Бајагуд, Бајагуд Дуклас и Херин Бајгуд и живееле на источните долини на реката Селенге. Тие одиграле важна улога во Монголското Царство.