Баптистичка црква во Македонија

Баптистите во Македонија се приврзаници на баптистизмот кој претставува реформистичко движење од 17 век, а во Македонија почнал да се шири од 1892 година од мисионери дојдени од Англија. Баптистите се застапници на Библијата и правото на нејзино лично толкување.[1] Христијанската баптистичка црква „Радосна вест“ (ХБЦ) со седиште во Скопје има околу 100 членови, организирани во локални заедници во Скопје и Радовиш.[2]

НаводиУреди

  1. Wallis, Roy (Ed.), Salvation and Protest: Studies of Social and Religious Movements, St. Martin’ Press, New York, 1979
  2. Адресар на верските заедници во Република Македонија, МЦМС, Скопје, 2006

ПоврзаноУреди