Карачајско-балкарски јазик

туркиски јазик
(Пренасочено од Балкарски јазик)

Карачајско-балкарски јазиктуркиски јазик кој го говорат Карачајците и Балкарците. Поделен е во два дијалекта: карачајски и балкарски. Застапен е во руските републики Кабардино-Балкарија и Карачаево-Черкесија. Се пишува со кирилица и се говори од околу 400 000 луѓе.

Карачајско-балкарски
Къарачай-Малкъар 
Изговор: карачај-малкар
Зборуван во: Русија 
Регион: Кабардино-Балкарија Карачаево-Черкесија
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Алтајски
 Туркиски јазици
  Карачајско-балкарски 
Писмо: карачајска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: krc
ISO 639-3: id=krc krc

Азбука

уреди

Современа азбука:

А а Б б В в Г г Гъ гъ Д д Дж дж Е е
Ё ё Ж ж З з И и Й й К к Къ къ Л л
М м Н н Нг нг Нъ нъ О о П п Р р С с
Т т У у Ў ў ý Ф ф Х х Ц ц Ч ч
Ш ш Щ щ ъ Ы ы ь Э э Ю ю Я я