Ахмед-паша Херцеговиќ

Ахмед-паша Херцеговиќ ( 1455 во Херцег Нови21 јули 1517 во Цариград) — османлиски државник и Голем везир на империјата.

ХерцеговиќДамат
Ахмед
паша
Голем везир на Османлиското Царство
На должноста
1497–1498
Монарх Бајазид II
Претходник Коџа Давут-паша
Наследник Чандарли Ибрахим-паша
На должноста
1503–1506
Монарх Бајазид II
Претходник Хадим Али-паша
Наследник Хадим Али-паша
На должноста
1511–1511
Монарх Бајазид II
Претходник Хадим Али-паша
Наследник Коџа Мустафа-паша
На должноста
1512 – 28 ноември 1514
Монарх Селим I
Претходник Коџа Мустафа-паша
Наследник Дукачиноглу Ахмед-паша
На должноста
8 септември 1515 – 26 април 1516
Монарх Селим I
Претходник Дукачиноглу Ахмед-паша
Наследник Хадим Синан-паша
Лични податоци
Роден(а) Стјепан Херцеговиќ
1459
Херцег Нови
Починал(а) 21 јули 1517
Кизилчол, Османлиско Царство
Националност Отоман
Сопружник Фатима, ќерка на Бајазид II
Вероисповед ислам
Воена служба
Припадност  Османлиско Царство
Род  Османлиска морнарица
Чин капудан-паша

Ахмед-паша бил во пет наврати голем везир во периодот од 1497 до 1516 година со прекини. Роден како Стјепан со босанско потекло'[1], во 1470 година го прифатил исламот.[1][2] Тој бил првиот везир со босанско потекло. Во 1482 година се оженил со Фатма, ќерка на Бајазит II. Починал од природна смрт, кон крајот на владеењето на Селим I.[3]

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 Fine, John Van Antwerp (1994). The Late Medieval Balkans: A Critical Survey from the Late Twelfth Century to the Ottoman Conquest. Michigan: The University of Michigan Press. стр. 589. ISBN 0472100793.
  2. Pinson, Mark (1996). The Muslims of Bosnia-Herzegovina: their historic development from the Middle Ages to the dissolution of Yugoslavia. Harvard CMES. стр. 33. ISBN 9780932885128.
  3. Pinson, Mark (1996). The Muslims of Bosnia-Herzegovina: their historic development from the Middle Ages to the dissolution of Yugoslavia. Harvard CMES. стр. 34. ISBN 9780932885128.
Политички функции
Претходник
Коџа Давут-паша
Голем везир на Османлиското Царство
1497–1498
Наследник
Чандарли Ибрахим-паша
Претходник
Хадим Али-паша
Голем везир на Османлиското Царство
1503–1506
Наследник
Хадим Али-паша
Претходник
Хадим Али-паша
Голем везир на Османлиското Царство
1511
Наследник
Коџа Мустафа-паша
Претходник
Коџа Мустафа-паша
Голем везир на Османлиското Царство
1512 – 1514
Наследник
Дукачиноглу Ахмед-паша
Претходник
Дукачиноглу Ахмед-паша
Голем везир на Османлиското Царство
1515 - 1516
Наследник
Хадим Синан-паша