Коџа Давут-паша

davud pasa

Коџа Давут-паша (? - 20 октомври 1498 во Димотика) — османлиски државник и Голем везир на империјата во периодот од 1482 до 1497 година.

Коџа · Дамат
Давут
паша
Голем везир на Османлиското Царство
На должноста
1482–1497
Монарх Бајазид II
Претходник Исак-паша
Наследник Ахмед-паша Херцеговиќ
Лични податоци
Роден(а) Отоманска Албанија
Починал(а) 20 октомври 1498
Димотека
Националност Отоман
Ethnicity Албанец

Коџа Давут-паша имал албанско христијанско потекло и земен како данок во крв го прифатил исламот[1][2]. Во 1473 година, како бејлербег на Анадолија учествувал во походот кон Скадар и Кроја ставајќи крај на османлиско-албанските војни[2]. Во 1479 година станал гувернер на Босанскиот санџак[3], а во 1482 везир. Како везир ја предводел војната со Мамелуците.

Наводи

уреди
  1. Shaw, Stanford J. (1976-10-29). History of the Ottoman Empire and modern Turkey. Cambridge University Press. стр. 72. ISBN 978-0-521-29163-7. Посетено на 6 October 2010.
  2. 2,0 2,1 Babinger, Franz; Manheim, Ralph; Hickman, William C. (1992). Mehmed the Conqueror and His Time. Princeton University Press. стр. 362. ISBN 978-0-691-01078-6. Посетено на 6 October 2010.
  3. Setton, Kenneth M.; Hazard, Harry W.; Zacour, Norman P. (1990-06-15). A History of the Crusades: The Impact of the Crusades on Europe. University of Wisconsin Press. стр. 329. ISBN 978-0-299-10744-4. Посетено на 6 October 2010.
Политички функции
Претходник
Исак-паша
Голем везир на Османлиското Царство
1482–1497
Наследник
Ахмед-паша Херцеговиќ