Асалското Езеро (француски: Lac Assal) — кратерско езеро во централен Џибути, сместено на јужната граница на регионот Таџура на 120 км западно од Џибути Сити. Лежи на 155 m (515 ft) под морското ниво во Афарската котлина (Данакилска котлина) и претставува најниска точка во Африка. Има димензии од 19 и 7 км и површина од 54 км2. Длабоко е 40 m.

Асалско езеро
Lac Assal
Асалско езеро Lac Assal -
Асалско езеро
Lac Assal -
Место Данакилска котлина
Координати 11°39′N 42°25′E
Вид кратерско езеро
Главен дотек под океанската површина
Главен истек нема
Површина на сливот 900 км2
Земји во сливот Џибути Џибути
Најг. должина 10 km
Најг. ширина 7 km
Површина 54 [[км2]]
Прос. длабочина 7,4 m
Најг. длабочина > 20 m
Водна зафатнина 400 мил м3
Надм. височина на површината -153 m (-502 ft)
(под површина)
Населени места Ранда (25 km североисточно)

Езерото се одликува со високо ниво на соленост околу 34,8% (до 40% на 20 m длабочина), споредено со просечната соленост на океаните од 3,5 % го прави најсоленото езеро во светот.

Надворешни врски

уреди

Извор

уреди

Галерија

уреди