Според старогрчката митологија, Аргус (или Аргос; грчки: Ἄργος) бил градителот на бродот Арго, и еден од Аргонаутите. Се вели дека го изградил бродот по упатства што ги добивал од божицата Атена.[1] Арестор, член на кралското семејство на Аргос, бил татко на Аргус, според Аполониј Родоски[2] и Јован Цец,[3] но Хигиниј вли дека родители на Аргус биле Полиб и Аргија.[4] Во Агронаутика се вели дека Аргус потекнува од Теспија.[5] На Аргус му се припишува исто така создавањето на дрвена статуа на Хера, која била предмет на обожување во Тиринт.[6]

Аргус го гради бродот Арго - Вордсворт Кристофер - 1882 година

Не треба да го мешаме со џинот со сто очи, Аргус.

Наводи

уреди
  1. Apollonius Rhodius, Argonautica, 1. 4 with scholia, 1. 112; 1. 226
  2. Argonautica 1. 112
  3. Tzetzes on Lycophron 883: "[son] of Arestor or Alector"
  4. Hyginus, Fabulae, 14
  5. Valerius Flaccus, Argonautica, 1. 93 & 124
  6. Apollonius Rhodius, Argonautica, 1. 1119, 2. 613; Clement of Alexandria, Protrepticus, 4. 14. 7 referring to Demetrius' Argolica