Ара (планина)

Планината Ара (ерменски: Արա լեռ) — полигенски стратовулкански конус кој се наоѓа во Котајк, Ерменија[2]. Градот Зораван и блиската црква Гаргаванк, се наоѓаат по долните падини на планината. Градот Јегвард е под планината, додека Ереван е јужно.

Ара
Аралак
Mount Ara, Armenia.JPG
Највисока точка
Надм. вис.2614 м (2,576 m[1])

ГеологијаУреди

Планината има уништен кратер и основен дијаметар од 9 километри на надморска височина од 1.900 метри. Вулканот е изграден од слоеви на лава и вулкански агломерати на андезит и дацит. Падините на север и исток се пошумени. Од едниот конус на југ од Араилер избувнал андезит. Андезит исто така се појавил во поранешните кратери и лавини текови кои се прошириле кон реката Храздан. Едно калиум-аргонско датирање укажува на возраст од 1,3 Ма. Освен тоа постојат и два конуси познати како Нохут и Шахвард[1].

Флора и фаунаУреди

Планината има висока биоразновидност со Sympecma paedisca, Colias aurorina, Parnassius mnemosyne rjabovi, Armenohelops armeniacus, Cylindronotus erivanus, Conizonia kalashiani, Parnassius apollo kashtshenkoi, Dorcadion kasikoporanum, Papilio alexanor orientalis, Proterebia afra hyrcana и Tetralonia macroglossa.[3]. Екосистемот е добро зачуван, освен мала закана од пасење. Планината, исто така, поседува голем број видови птици, вклучувајќи го и Златниот орел, Малиот орел кликач, Кавкаскиот црн тетреб итн.

ЛегендиУреди

Според легендата, планината била именувана по царот Ара Убавиот. За време на битката против асирската кралица Семирамида, Ара ја поставил својата војска во подножјето на Ара.

Надворешни врскиУреди

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 Lebedev, V. A.; Chernyshev, I. V.; Yakushev, A. I. (2011). „Initial time and duration of quaternary magmatism in the Aragats neovolcanic area (Lesser Caucasus, Armenia)“. Doklady Earth Sciences. 437 (2): 532–536. doi:10.1134/S1028334X11040209. ISSN 1028-334X.
  2. Khachatur Meliketsian (August 2013). Pliocene-Quaternary volcanism of the Syunik upland (Armenia) (Report). Veröffentlichungen des Landesamtes für Denkmalpflege und Archäologie Sachsen-Anhalt. стр. 249. Посетено на 9 July 2015.
  3. Dr. Gayane Karagyan. Identification of Priority Areas for the Conservation of Endangered Insect Species of Ararat Valley in Armenia (Report). The Rufford Foundation. стр. 15–16.

Надворешни врскиУреди