Аполонова пеперуга

{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Parnassius|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}

Аполонова пеперуга (латински: Parnassius apollo) – пеперуга од семејството Papilionidae.

Аполонова пеперуга
Parnassius apollo. Горна страна
Долна страна
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Parnassius
Вид: Аполонова пеперуга
Научен назив
Parnassius apollo
(Лине, 1758)
Распространетост

Аполоновата пеперуга е дневна пеперуга. Таа е крупна, со збиено тело и на задните крила има впечатливо обоени кружни петна. Живее на присојни места. Лета ниско и полека. Се храни со нектар, најчесто од цветовите на чичката. Често се среќава по високи планински ливади во Македонија. Таа е заштитен вид.[1]

Потекло на поимот

уреди

Видот е именуван според богот Аполон.

Подвидови

уреди

Во нејзини подвидови спаѓаат:[2][3]

 • Parnassius apollo apollo L.
 • Parnassius apollo alpherakyi Круликовски, 1906
 • Parnassius apollo bartholomaeus Штихел, 1899
 • Parnassius apollo democratus Куликовски, 1906
 • Parnassius apollo filabricus Сагара, 1933
 • Parnassius apollo gadorensis Ружо& Капдевил, 1969 (Сиера де Гадор). истребена
 • Parnassius apollo geminus Шаверда, 1907
 • Parnassius apollo graecus Циглер, 1901
 • Parnassius apollo hesebolus Нордман, 1851
 • Parnassius apollo hispanicus Обертир, 1909
 • Parnassius apollo limicola Штихел, 1906
 • Parnassius apollo merzbacheri Фрушторфер, 1906
 • Parnassius apollo nevadensis Обертир, 1891 (Сиера Невада)
 • Parnassius apollo provincialis Кајл, 1905
 • Parnassius apollo pyrenaica Харкурт-Бад, 1896
 • Parnassius apollo rhodopensis Марковиќ, 1910 (Грција, Балкан)
 • Parnassius apollo rhaeticus Фрушторфер, 1906
 • Parnassius apollo rhea (Пода, 1761)
 • Parnassius apollo rubidus Фрушторфер, 1906
 • Parnassius apollo sibiricus Нордман, 1851
 • Parnassius apollo sicilae Обертир, 1891
 • Parnassius apollo valesiacus Фрушторфер, 1906
 • Parnassius apollo vinningensis Штихел, 1899 (Мозел)

Наводи

уреди
 1. Ристовски, Блаже, уред. (2009). „Пеперуга, Аполонова“. Македонска енциклопедија. , книга II (М-Ш). Скопје: МАНУ. стр. 1133. Text "series " ignored (help)
 2. Funet-Taxonomy, distribution and images
 3. Smart, P. (1975) The Illustrated Encyclopedia of the Butterfly World. Hamlyn Publishing Group Ltd., London.

Надворешни врски

уреди