Антонија Мала, позната и како Јулија Антонија Мала,[1] Антонија Помладата или едноставно Антонија (31 јануари 36 п.н.е. - 1 мај 37 г.) била помлада од две ќерки на Марк Антони и Октавија Мала.[2] Таа била внука на царот Август, зет на царот Тибериј, баба на таткото на царот Калигула и царицата Агриппина Помладата, мајка на царот Клавдиј, и мајката прабаба и тетка на царот Нерон.Таа, исто така, била мајката-тетка на царицата Валерија Месалина и Фауст Корнелиус Сула Феликс, баба на таткото на Клаудија Антонија, Клаудија Октавија и Британикус и баба на мајката на Јулија Ливија и Тибериус Гемеллус.

Раѓање и рано живеење

уреди

Таа е родена во Атина, Грција, а по 36 п.н.е., нејзината мајка и нејзините браќа и сестри ги донесе во Рим. Антонија никогаш немала можност да го запознае својот татко, Марк Антони, кој се развел од својата мајка во 32 п.н.е. и извршил самоубиство во 30 п.н.е. Таа била пораснала заедно со нејзината мајка, нејзиниот вујко и нејзината тетка, Ливија Друсила. Поради наследството, таа поседувала имот во Италија, Грција и Египет. Таа била богата и влијателна жена, која честопати добивала луѓе кои го посетувале Рим. Антонија имала многу машки пријатели, вклучувајќи го и богатиот Евреин Александар Алабарх и Луциј Вителлиј , конзул и татко на идниот цар Аулус Вителлиј.

Наводи

уреди
  1. Минто, свитоци на Хелиополис , стр.159
  2. Такит, Анали 4.44.2 и 12.64.2 може да ги збуни двете сестри на Антонија (од кои помладите се многу познати). Проблемот е уште покомплексен: уште постара Антонија е родена на претходна сопруга на Антониј, која се оженил со Птидор од Трале, Дел 44.5.3, 46.38.52 App. П.н.е. 5.10.93. Таа ќерка е правилно Антонија Големата (Старец) и предмет на статијата Антонија Терција.