Ливија Друсила

Ливија Друсила (30 јануари 58 п.н.е- 28 септември 29 по н.е), исто така позната како Јулија Августа, била сопруга на римскиот цар Октавијан во текот на неговото владеење, како и негов советник. Таа била мајка на Тибериј, баба на царот Клавдиј, пра-баба на Калигула, и пра-пра-баба на Нерон. Таа била обожена од Клавдиј кој ѝ ја даде нејзината титула на Августа.[1]

Ливија Друсила
Царица на Римското Царство

8093 - Roma - Ara Pacis - Livia - Foto Giovanni Dall'Orto - 30-Mar-2008.jpg
Ливија Друсила
Сопружник Тибериј Нерон
Октавијан Август
Деца
Тибериј
Нерон Клавдиј Друз
Роден(а) 30 јануари 58 п.н.е
Починал(а) 29 по н.е (на возраст од 87)
Рим

НаводиУреди

  1. Fraschetti, A. Roman Women pp. 100-101. Linda Lappin (tr.) University of Chicago Press. ISBN 978-0-226-26094-5