Анри Моасан

француски хемичар

Фердинанд Фредерик Анри Моасан (француски: Ferdinand Frederic Henri Moissan; Париз, 28 септември 1852 - Париз, 20 февруари 1907) — француски хемичар.

Анри Моасан
Henri Moissan.jpg
Роден 28 септември 1852
Париз, Франција
Починал 20 февруари 1907
Париз, Франција

Моасан во 1906 г. ја добил Нобеловата награда за хемија.