Андерс Целзиус (швед. Anders Celsius, 27 ноември 1701 - 25 април 1744) бил шведски физичар и астроном. Тој е автор на поделбата на 100 степени на топломерската скала, наречена „Целзиусова скала“. Во 1736 година, учествувал во експедиција и ги измерил лаковите на мередијаните, прв го забележал дејството на поларната светлина врз магнетната игла и со сопствени средства ја изградил опсерваторијата во родниот град Упсала.

Андерс Целзиус
Роден(а)27 ноември 1701(1701-11-27)
Упсала, Шведска
Починал(а)25 април 1744(1744-04-25) (возр. 42)
Упсала, Шведска
ПолињаАстрономија, Физика, Математика, Геологија
Познат поЦелзиусов степен
Потпис