Андалусиски арапски јазик

варијанта на арапскиот јазик, во минатото говорен на Пиринејскиот полуостров


Андалусискиот арапски јазик (шпански или маварски арапски јазик) е јазик кој спаѓа во групата на семитски јазици и во подгрупата на арапски јазици. Овој јазик е мртов јазик и се зборувал во Андалусија (ел-Андалус), Пиринејскиот Полуостров. Овој јазик се зборувал од страна на муслиманите-Арапи кои владееле со полуостровот. Но со познатата Реконквиста и истерување на муслиманите од полуостровот, исчезнал и самиот јазик. Андалусискиот арапски јазик помеѓу IX век и XV век постигнувал голем развој и проширување на оние кои го разбирале овој јазик. Се смета дека кон XI век бројот на говорниците на овој јазик дека бил околу 6.000.000. Оваа бројка постепено започнала да опаѓа по преземањето на полуостровот од страна на христијаните. Неофицијално, овој јазик исчезнал во XVII век.

Андалусиски арапски јазик
Зборуван во:
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Семитски јазици
 Андалусиски арапски јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3: