Ампицилин

хемиско соединение

Ампицилинот е бета-лактамски антибиотик кој интензивно се користи за лекување на бактериски инфекции.

Ампицилин
Ampicillin Structural Formulae V.1.svg
Ampicillin 3d structure.png
Клинички податоци
Бременосна
категорија
Начин на
примена
Орално, интравенски
Фармакокинетички податоци
Полувреме на елиминацијаприближно 1 час
Екскреција75 до 85% ренално
Назнака
CAS-број69-53-4
ATC кодJ01CA01 S01AA19 QJ51CA01
DrugBankDB00415
ChemSpider6013
UNII7C782967RD Yes check.svgОк
Хемиски податоци
ФормулаC16H19N3O4S
Моларна маса349.41 g·mol−1
  (провери)