Албус Персивал Валфрик Брајан Дамблдор (англиски: Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore) е измислен лик и главен протагонист во Хари Потер романите напишани од британската писателка Џ. К. Роулинг. Во најголем дел од серијалот, тој е директорот на волшебничкото училиште Хогвортс училиште за магии и волшебништво. Како дел од неговото минато, се открива дека тој е основачот и водачот на „Редот на фениксот“, организација посветена за борење со главниот антагонист на серијалот, Лорд Волдеморт.

Албус Парсифал Вулфрик Брајан Дамблдор
лик од 'Хари Потер'

Мајкл Гембон како Албус Дамблдор
во Хари Потер и Пламениот пехар.
ДомГрифиндор
ГлумецРичард Харис[ХП1][ХП2]
Мајкл Гембон[ХП3][ХП4][ХП5][ХП6]
Прво појавување Хари Потер и Каменот на мудроста

Името „Дамблдор“ е стар девонски збор за „бумбар“ и бил избран од Роулинг бидејќи таа го замислувала како талка низ замокот зуејќи си.[1]

Наводи уреди

  1. Роулинг, Џ. К. (1999-03-19). „Barnes and Noble interview, 19 март 1999“. AccioQuote!. Посетено на 2007-02-28.