Протагонист

Протагонист или главен лик — централната личност во една приказна. Не е сосема јасно што оваа главна личност наложува. Термините протагонист, главен лик и херој се различно дефинирани и зависи од изворот можат да се погледнат од друг концепт. Зборот „протагонист“ произлегува од грчкото πρωταγωνιστής (протагонисти), „оној кој глуми во првиот чин, водачот“[1][2].

Главно речено, терминот протагонист секогаш е дефиниран или како синоним со терминот главен лик или е дефиниран како друг поим, во одреден случај еден лик може да ја земе (што е всушност најчесто) функцијата и како протагонист и како главен лик или двете функции можат да бидат поделени.

Главниот противник на протагонистот е лик наречен антагонист кој ги претставува или прави тешкотиите/проблемите кои протагонистот мора да ги надмине/реши. Во една приказна може да има повеќе антагонисти.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди