Авитаминоза

Авитаминоза претставува целосен недостиг на одреден витамин во организмот. При оваа состојба се јавуваат значајни нарушувања и болести на организмот.

Авитаминоза
Класификација и надворешни извори
СпецијалностЕндокринологија
МКБ-10E50-E56
МКБ-9264-269
MeSHD001361

ТиповиУреди

Поради авитаминоза на некои витамини се јавуваат разни болести. Авитаминозата може да настане поради недостиг на: