Фридрих Август Кекуле фон Страдониц (познат како Август Кекуле) (7 септември 182913 јули 1896) бил германски хемичар. Од 1850-тите сè до неговата смрт, Кекуле бил еден од најистакнатите хемичари во Европа, особено во теоретската хемија.

Фридрих Август Кекуле фон Страдониц
Фридрих Август Кекуле фон Страдониц
Роден(а)7 септември 1829(1829-09-07)
Дармштат, Германија
Починал(а)13 јули 1896(1896-07-13) (возр. 66)
Бон, Германија
Познат поструктура на бензенот