Џурченскиот е некогашен тунгуски јазик на народот Џурчени што се зборувал на територијата на НР Кина и претставува предок на манџурскиот јазик. Јазикот бил сличен со манџурски јазик. За време на периодот од 1115 до 1234 г. јазикот се користел од страна на Џурченската династија на Кина. Во XVII век се претворил во манџурскиот.

Џурченски
Зборуван во: НР Кина 
Регион: Азија
Исчезнување: 16 век
Јазично семејство: алтајско
 тунгуско
  Џурченски
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: gld
ISO 639-3: id=juc juc

Поврзано уреди