Џон Адамс (англиски: John Adams, 30 октомври 1735 - 4 јули 1826) бил американси политичар и вториот претседател на Соединетите Американски Држави (1797 - 1801), после кога бил првиот заменик-претседател (1789–1797).

Џон Адамс
John Adams
Џон Адамс


2
Мандат
1797 – 1801
Заменик претседател(и)   Томас Џеферсон
Томас Џеферсон
Претходник Џорџ Вашингтон
Следбеник Томас Џеферсон

Роден 30 октомври 1735
Квинси, Масачусетс, САД
Починал 4 јули 1826
Јунајтед Првиот Периш Црква, Квинси, Масачусетс
Партија Федералист
Сопружник Ебагејл Адамс
Религија Јунитарианизм
Потпис