Месџид ел-Харам

(Пренасочено од Џамија Масџид ал-Харам)

Месџид ел-Харам (на арапски: المسجد الحرام, Света џамија) е џамија која се наоѓа во Мека, Саудиска Арабија. Ова е најголемиот муслимански храм во светот. Во самиот нејзин двор се наоѓа и Ќабата. Самата плоштина на џамијата зазима место од 356 800 м2 и се претпоставува дека може да собере околу 4 000 000 луѓе, како една од најголемите градби на човештвото. Според исламот, џамијата била изградена од страна на ангелите пред да биде создаден човекот, кога Бог наредил на земјата да биде определено местото за богослужба.

Џамија Месџид ел-Харам
Al-Masjid al-Ḥarām
Основни податоци
МестоМека, Саудиска Арабија
Координати21°25′19.2″N 39°49′33.6″E / 21.422000° СГШ; 39.826000° ИГД / 21.422000; 39.826000
Припадностислам
Архитектонски опис
Архитектонски типџамија
Архитектонски стилисламската архитектура
Завршен638, 1571
Особености
Сместивост4,000,000
Минариња9

Се верува дека првата Ќаба била изградена од ангелите и дека Адам е првиот човек којшто ја изградил повторно. Во текот низ историјата самата џамија била многупати разрушувана и повторно изградена. Според исламот, таа била изградена од страна на Ибрахим и неговиот син Исмаил.