Каба (од тур. Kâbe < арап. الكعبة, „коцка“) — најзначајното свето место на исламот. Се наоѓа во центарот на џамијата Големата џамија („Месџид ел-Харам“) во Мека, Саудиска Арабија.

Ќаба
Координати: Координати: 21°25′21″ N; 39°49′34″ E / 21.4224945° СГШ; 39.8262013° ИГД / 21.4224945; 39.8262013
Место Мека, Саудиска Арабија
Правец ислам
Архитектура
Висина 13,1 м

Самата градба е во облика на коцка и е висока околу 15 метри а долга 11 метри. Ова е градбата кон која се насочуваат муслиманите за време на молитвите. Правецот на насочување се нарекува кибла. Се смета дека била создадена од страна на Адам. Во нејзиниот источен агол е вграден црн камен за кој се смета дека е остаток од метеорит, и се верува дека тој бил испратен од страна на Бог по првиот грев направен од страна на Адам. Ибрахим овде го жртвувал своето јагне кон Бог.

НаводиУреди