Јуџин Шумејкер

американски геолог и астроном

Јуџин Шумејкер (1928-1997) — американски астрогеолог .

Јуџин Шумејкер
Eugene Shoemaker.jpg
Јуџин Шумејкер на стереоскопски микроскоп користен за проучувања на астероиди
Роден28 април 1928
Лос Анџелес, Калифорнија
Починал18 јули 1997 (69 години)
Алис Спрингс, Австралија
ОбразованиеПринцертон

Шумејкер ги проучувал кратерите на Земјата и Месечината и мечтаел да отпатува на Месечината. Меѓутоа, Адисоновата болест го спречи во тоа. Тој ги поучуваше геологија астронаутите од мисијата „Аполо“. Во 1969 г. со екипа во Паломарската опсерваторија ги набљудувал астероидите што минуваат близу Земјата. По смртта на Шумејкер, неговата пепел беше однесена на Месечината на месечев проспектор од вселенскиот лет во 1999 година.