Јохан Штраус (татко)

Јохан Штраус (14 март 1804 - 25 септември 1849) е австриски композитор. Учел виолина во Виена, а потоа свирел во разни оркестри, каде што бил и диригент. Како диригент и композитор, најмногу успех имал со своите валцери кои публиката од сè срце ги прифаќала. Напишал околу 150 валцери и многу други дела.

Johann Strauss I

Дела

уреди

Валцери

уреди
 • -{Täuberln-Walzer op.}- 1 (1827)
 • -{Wiener Carneval op.}- 3 (1828)
 • -{Kettenbrücke-Walzer op.}- 4 (1828)
 • -{Tivoli-Rutsch Walzer op.}- 39 (1830)
 • -{Das Leben ein Tanz oder Der Tanz ein Leben! Walzer op.}- 49
 • -{Elisabethen-Walzer op.}- 71
 • -{Philomelen-Walzer op.}- 82
 • -{Paris-Walzer op.}- 101 (1838)
 • -{Wiener Gemüths-Walzer op.}- 116 (1840)
 • -{Lorelei Rhein Klänge op.}- 154 (1843)

Полки

уреди
 • -{Seufzer-Galopp op.}- 9
 • -{Chineser-Galopp op.}- 20
 • -{Einzugs-galopp op.}- 35
 • -{Sperl-Galopp op.}- 42
 • -{Fortuna-Galopp op.}- 69
 • -{Jugendfeuer-Galopp op.}- 90
 • -{Cachucha-Galopp op.}- 97
 • -{Indianer-Galopp op.}- 111
 • -{Sperl-Polka op.}- 133
 • -{Beliebte Annen-Polka op.}- 137
 • -{Piefke und Pufke Polka op.}- 235

Маршови

уреди