Јохан Кристоф Алтникол

Јохан Кристоф Алтникол, или Алтникол, (крстен на 1 јануари 1720 година, погребан на 25 јули 1759 година)[1] бил германски оргулар, бас пејач и композитор. Тој бил студент, препишувач и зет на Јохан Себастијан Бах.

Биографија

уреди

Роден бил во Берна беј Зајденберг, Оберлаузиц, [2] и првпат се школувал во Лаубанскиот ликеј во 1733 година. Бил вработен како пејач и помошник оргулар во Света Марија Магдалена, Бреслау, помеѓу 1740 и 1744 година. Почнал да студира теологија на Универзитетот во Лајпциг од март 1744 година, откако му биле доделени четири талери како виатикум во јануари истата година. Од Михаелмас 1745 година пеел како бас во хоровите на Јохан Себастијан Бах (потврдено од Бах во мај 1747 година кога Алтникол побарал грант од 12 талери во април/мај 1747 година за делото), нешто што не требало да му биде дозволено да го прави како студент на универзитет. Тој, исто така, служел како писар за Бах, копирајќи го, на пример, Добро темпериран Клавиер. Тој бил препорачан од В.Ф. Бах како наследник на неговата функција во Дрезден, април 1746 година, со тврдење дека студирал тастатура и композиција кај неговиот татко, но не му било доделено назначувањето.

Тој бил назначен за оргулар и учител во Нидервиеса, во близина на Грајфенберг, Шлезија, јануари 1748 година, откако Бах сведочел дека бил задоволителен ученик. Во септември истата година, тој се преселил на работно место во Сент Венцел, Наумбург,[3] по друга препорака од Бах;[1] советот едногласно се согласил да го назначи пред да ја добијат неговата формална апликација. Тој се оженил со ќерката на Бах, Елизабет Јулијан Фридерика во јануари 1749 година; нивниот прв син се родил во октомври истата година и се викал Јохан Себастијан, но починал во детството. Форкел напишал дека Бах го диктирал својот последен хорски прелудиум (Затоа стапувам пред твојот престол, BWV 668) на Алтникол на неговата смртна постела, иако овој ракопис не преживеал.

Тој дејствувал како повереник откако Бах починал во 1750 година и бил вклучен во дистрибуцијата на неговиот имот. Тој го зел својот зет Готфрид Хајнрих Бах, за кој се верува дека бил ментално хендикепиран, во своето домаќинство, а исто така го презел учењето на Ј.Г Мутел. Тој бил неуспешен во апликацијата за работно место во Јоханискирхе, Зитау, во 1753 година, заедно со ВФ Бах. Тој го предавал трубачот Ј. Ернст Алтенбург во 1757 година, и бил познат по тоа што ја режирал хаос Страст кантата Кој е тој што доаѓа од Едом?, со музика од CH Граун, Бах и Телеман, како и Баховата Св. Матеј Страст. Тој бил наследен од Јохан Фридрих Грабнер во Наумбург по неговата смрт во 1759 година. Неговата вдовица живеела со додаток од C.П.E Бах, нејзиниот полубрат. Познато е дека таа останала во Наумбург до 1763 година, кога починал нејзиниот брат Готфрид Хајнрих; подоцна се преселила во Лајпциг, каде што се омажиле нејзините две ќерки; таа починала на 24 август 1781 година.

Композиции

уреди

Многу од неговите дела се изгубени.[1]

Вокал

уреди
 • Миса во Д-мол (Кајри и Глорија)
 • Санктус (2 поставувања), 1748 година

Кантати

уреди
 • Радувај се и радувај се на раскошните хорови
 • Јас живеам и ќе живееш и ти

Мотети

уреди
 • Ти командуваш со твоите патишта
 • Сега сите фала му на Бога (SSATB), , делумно врз основа на BWV 386.

Тастатура

уреди
 • Соната во Ц-дур
 • 7 танци
 • Рајсеркар а 4

Поврзано

уреди
 • W. Neumann и HJ Schulz, eds.: Bach-Dokumente I–III (Касел и Лајпциг, 1963–1972)
 • Алфред Дир . „Zur Chronologie der Handschrift Johann Christoph Altnikols und Johann Friedrich Agricolas “. Во: Бах-Јахрбух, кн. 56. Издавач на Evangelische Verlagsanstalt, Лајпциг 1970 година,ISSN 0084-7682
 • Питер Волни : „Eine apokryphe Bachsche Passionsmusik in der Handschrift Johann Christoph Altnickols“. Во Лајпцигер Beiträge zur Bach-Forschung I (1995)

Извори

уреди
 • Волтер Емери/ Андреас Глокнер : „Алтникол [Алтникол], Јохан Кристоф“, Гроув мјузик онлајн ед. L. Macy (Пристапено 2007-06-13), http://www.grovemusic.com/ Архивирано на 16 мај 2008 г.

Надворешни врски

уреди

Наводи

уреди
 1. 1,0 1,1 1,2 Georg von Dadelsen 1953.
 2. Friedrich Wilhelm Bautz 1975.
 3. Arrey von Dommer 1875.