Вилхелм Фридеман Бах

Вилхелм Фридман Бах (германски: Wilhelm Friedemann Bach; Вајмар, 22 ноември 1710 - Берлин, 1 јули 1784 ) бил германски композитор од познатата музичка фамилија Бах. Тој бил најстариот син на Јохан Себастијан и Марија Барбара Бах . Од 1746 до 1762 работел како органист на црквата на Богородица во Хејл, а тој исто така бил наречен Бах од Хејл . Иако бил познат како импровизатор и композитор, својот животот го завршил во сиромаштија.

Вилхелм Фридеман Бах
Скица на Бах

Пишувал црквени кантати и инструментални дела ( фуги, полони и фантазии за пијано, дуети за флејти). Во своите дела, тој воведел елементи на контрапункт што го научил од неговиот татко.

НаводиУреди

  • Applegate, Celia, Bach in Berlin: Nation and Culture in Mendelssohn's Revival of the St. Mathew Passion, Cornell University Press, Ithaca and London, 2005,
  • The New Grove Dictionary served as a source for revision.
  • Schulenberg, David: entry on Wilhelm Friedemann Bach in The Oxford Composer Companion: J.S.Bach (ed. Malcolm Boyd, 1999: )
  • The harpsichord concertos of Wilhelm Friedemann Bach

Надворешни врскиУреди