Универзитет во Лајпциг

универзитет во Лајпциг, Германија

Универзитетот во Лајпциг се наоѓал во Германија и бил еден од најстарите универзитети во Европа. Тој бил основан на 2 декември 1409 година отприлика опфатила четири факултети.Славните студенти на овој универзитет се: Готфрид Вилхелм Лајбниц, Јохан Волфганг Гете, Фридрих Ниче, Рихард Вагнер, Ангела Меркел и деветте добитници на Нобелова награда.

Главната зграда на Универзитетот во 1917 година, која била демолирана во 1968 година од страна на социјалистичката администрација

Надворешни врски уреди