Јеронимитски манастир

Јеронимитски манастир (португалски: Mosteiro dos Jerónimos) — манастир којшто се наоѓа во Лисабон, Португалија. Црквата билас изградена во времето на Енрике Морепловец во 1450 година. Во оваа црква престојувал и самиот Васко де Гама пред да отплови на неговото патување кон Индија. Денешниот изглед на црквата започнал да се гради во времето на Мануел I, и била изградена во периодот од 1515 до 1520 година. Црквата била на повеќепати реновирана, посебно по земјотресот во Лисабон од 1775 година. Од 1983 година, манастирот е вклучен во списокот на културно наследство на УНЕСКО.

Јеронимитски манастир
Mosteiro dos Jerónimos
Основни податоци
МестоЛисабон, Португалија