Јанчо Иванов Јанев ( 1912 во Кресна, Пиринска Македонија, Бугарија18 мај 1949 Горна Џумаја, Пиринска Македонија, Бугарија) — македонски активист. Жртва на комунистичкиот режим во Бугарија.[1]

Јанчо Јанев
Роден 1912 година
Кресна, Пиринска Македонија, денеc Бугарија
Починал 18 мај 1949 година
Горна Џумаја, Пиринска Македонија, денеc Бугарија
Националност Македонец

Животопис

уреди

Најпрво бил помагач на илегалната чета на Герасим Тодоров, а за време на блокадата станал член на истата чета. Поради тоа дејство му била изречена смртна пресуда. Обесен е ноќта помеѓу 18 и 19 мај, 1949 година во една од смрдливите простории на судската палата во Горна Џумаја. Умрел со маченичка смрт.[1] Заедно со него обесени биле и: Асен Михајлов, Андреја Спасов, Георги Тополигов, Смилен Гаргов, Стојне Бачијски и Димитар Цветков.[2]

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 Монев, Крум. Зловещата - 1948 год. за Пиринска Македония. Горна Џумаја. стр. 18.
  2. Монев, Крум. Зловещата - 1948 год. за Пиринска Македония. Горна Џумаја. стр. 17–24.