Смилен Гаргов (Роден во Џигурово, Пиринска Македонија, Бугарија18 мај 1949 Горна Џумаја, Пиринска Македонија, Бугарија) — македонски активист. Жртва на комунистичкиот режим во Бугарија.[1]

Смилен Гаргов
Роден Џигурово, Пиринска Македонија, денеc Бугарија
Починал 18/19 мај 1949 година
Горна Џумаја, Пиринска Македонија, денеc Бугарија
Националност Македонец

Животопис уреди

Бил дел од илегалната чета на Герасим Тодоров скоро месец и половина, поради што бил осуден на смрт со бесење. Смртната пресуда била извршена, ноќта помеѓу 18 и 19 мај, 1949 година во една од смрдливите простории на судската палата во Горна Џумаја.[1] Заедно со него обесени биле и: Асен Михајлов, Јанчо Јанев, Георги Тополигов, Андреја Спасов, Стојне Бачијски и Димитар Цветков[2]

Поврзано уреди

Георги Гаргов

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 Монев, Крум. Зловещата - 1948 год. за Пиринска Македония. Горна Џумаја. стр. 22.
  2. Монев, Крум. Зловещата - 1948 год. за Пиринска Македония. Горна Џумаја. стр. 17–24.