Андреја Спасов (Роден во Влахи, Пиринска Македонија, Бугарија18 мај 1949 Горна Џумаја, Пиринска Македонија, Бугарија) — македонски активист. Жртва на комунистичкиот режим во Бугарија.[1]

Андреја Спасов
Роден Влахи, Пиринска Македонија, денеc Бугарија
Починал 18 мај 1949 година
Горна Џумаја, Пиринска Македонија, денеc Бугарија
Националност Македонец

Животопис уреди

Најпрво бил помагач на илегалната чета на Герасим Тодоров, а на крајот, неколку дена пред блокадата станал дел од истата чета. Поради тоа дејство му била изречена смртна пресуда. Обесен е ноќта помеѓу 18 и 19 мај, 1949 година во една од смрдливите простории на судската палата во Горна Џумаја. Тој бил ревносен заштитник на македонската кауза за која умрел со маченичка смрт.[1]

Заедно со него обесени биле и: Асен Михајлов, Јанчо Јанев, Георги Тополигов, Смилен Гаргов, Стојне Бачијски и Димитар Цветков.[2]

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 Монев, Крум. Зловещата - 1948 год. за Пиринска Македония. Горна Џумаја. стр. 19.
  2. Монев, Крум. Зловещата - 1948 год. за Пиринска Македония. Горна Џумаја. стр. 17–24.