Јадранка Владова (Скопје, 20 април 1956 - Скопје, 11 декември 2004) — македонска универизитетска професорка, писателка, критичарка, антологичарка, преведувачка и учебникар.[1]

Јадранка Владова
Родена 20 април 1956
Скопје, Македонија Македонија
Починала 11 декември 2004
Скопје

Биографија

уреди

Владова е родена во Скопје на 20 април 1956 година. На Филолошкиот факултет во Скопје ги предавала предметите Светска литература и Литература за деца. Автор е на следните книги: Скарбо во мојот двор, (1986); Воден знак, (1990); Измислување на светот, (1991); Мојот пријател А. (1992); Девојчето со две имиња (1993 и 2001); Волшебноста на зборот (1994); Гледалото зад огледалото (1999); Деца како мене (во соавторство со фотографот Владимир Тодоров), 2000 (Македонска верзија на изданието на UNICEF – Children just like me); Куќа, (2001); Учебник по македонски јазик за I година гимназија (ПЕКСНАС), 1997; Македонско-чешки речник (со група чешки соработници), 1998; Основи на демократијата за I одделение (2000); Пристап кон лирската песна за основното образование (2000); Читанка за петто одделение (2001); Македонски јазик и литература за петто одделение (2001); Македонски јазик и литература за шесто одделение (2001); Детска литература (2001); Mein Freund A., 2001 (превод на германски: Барбара Утевска и Ана Корженска) Преводи: Борис Билетиќ: Машки врисок (превод од хрватски јазик), 1987; Ристо Јачев: Заточеник на мракот (препев на српски јазик), 1996; Јордан Радичков: Ние, врапчињата (превод од бугарски јазик), 2000 и 2001.[2]

Починала во Скопје на 11 декември 2004 година.

Владова претставува тема на следниве раскази на македонската писателка Оливера Ќорвезироска:

  • „Сите соби на нашите животи и смрти“.[3]
  • „Нејзиниот вдовец“.[4]
  • „Шеќерна болест“.[5]

Наводи

уреди
  1. Милан Ѓурчинов (1999). Folklore impulses in Macedonian literature and art of the 20th century. Македонска Академија на Науките и Уметностите.
  2. Македонски писатели, Друштво на писатели на Македонија, Скопје, 2004, стр. 54
  3. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 398-399.
  4. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 400-401.
  5. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 464-465.