UTC+13:00

(Пренасочено од UTC+13)

UTC+13:00 — назнака на временско отстапување за тринаесет часа понапред (+13) од UTC.

UTC+13:00: сино (декември), портокалово (јуни), жолто (цела година), светлосино (морски области)

Како стандардно време (цела година) уреди

Океанија уреди

Како стандардно време (зима на Јужна Полутопка) уреди

Океанија уреди

Како летно време (лето на Јужна Полутопка) уреди

Поголеми градови: Окленд, Сува

Океанија уреди

Антарктик уреди

  • некои бази наАнтарктикот, особено Јужниот Пол и станицата Мекмардо. Овие места се првите во светот што гледаат сонце на Нова година, бидејќи сонцето е на полноќ во тоа време од годината.

Историја уреди

Република Кирибати ја вовела промената на својата источна половина на 31 декември 1994 година, од часовните појаси UTC−11:00 и UTC−10:00 на UTC+13:00 и UTC+14:00, за да избегне државата да биде поделена од Меѓународната датумска граница.

Тонга била на UTC+13:00 повеќе години. Летното сметање на времето било користена во летните месеци на јужната полутопка од октомври 1999 до јануари 2002 година и од ноември 2016 до јануари 2017 година.[4]

UTC+13:00 се користело до 2009 година како летно време (лето во северната полутопка) во делови од крајниот исток на Русија (Чукотка и Камчатка), кое било познато како Камчатско време.

На крајот на 29 декември 2011 година (UTC−10:00), Самоа го усвоила стандардното време од UTC−11:00 на UTC+13:00 (и своето летно време од UTC−10:00 на UTC+14:00), со што ја преминала меѓународната датумска граница на другата страна.[2][3] По одлуката на Самоа, Токелау исто така истовремено го променило своето стандардно време (кое го користело без летно време), од UTC−11:00 на UTC+13:00.[1][3]

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 „Tokelau: Wrong local time for over 100 years“. timeanddate.com.
  2. 2,0 2,1 Мекаб, Џоан (9 мај 2011). „Samoa to change time zones and move forward by a day“. Metro. Архивирано од изворникот 28 декември 2012.
  3. 3,0 3,1 3,2 „Samoa and Tokelau skip a day for dateline change“. BBC News. 30 декември 2011. Архивирано од изворникот December 10, 2014. Посетено на 26 мај 2018.
  4. Clock Changes in Nukualofa, Tonga