Those Were the Days е ретроспективен компилационен албум на музиката на „Cream“ и е издаден на 23 септември 1997. Се состои од четири компакт дискови и каталози за секоја песна за нивните четири студиски албуми. Исто така, има и материјали снимени во живо во 1968. Насловот на абумот е земен од песната напишана од Џинџер Бејкер и Мајк Тејлор, издадена во албумот „Wheels of Fire“ во 1968.

Those Were the Days
Збир на албуми од Cream
Издаден23 септември 1997
Снимен1966-1968
ЖанрБлуз рок, психоделичен рок, хард рок, ејсид рок
Траење303:12
Издавачка куќа„Polydor Records“
ПродуцентЏоен Бенетс
Cream — Хронологија
The Very Best of Cream
(1995)
Those Were the Days
(1997)
20th Century Masters
(2000)
 Професионални оценки
Прегледни резултати
Извор Оценка
Allmusic 4/5 ѕвездички [1]

Список на песниУреди

Прв диск: во студиотоУреди

Сингл кој не е вклучен во ниеден албум (1966)
# Наслов Автор/и Времетраење
1 „Wrapping Paper“ Џек Брус, Пит Браун 2:22
Песни земени од албумот „Fresh Cream (1966)
# Наслов Автор/и Времетраење
2 „I Feel Free“ Брус, Браун 2:51
3 „N.S.U.“ Брус 2:43
4 „Sleepy Time Time“ Брус, Џенет Годфри 4:20
5 „Dreaming“ Брус 1:58
6 „Sweet Wine“ Годфри, Џинџер Бејкер 3:17
7 „Spoonful“ Вили Диксон 6:30
8 „Cat's Squirrel“ Традиционална, аранжман на Cream 3:03
9 „Four Until Late“ Роберт Џонсон, аранжман на Клептон 2:07
10 „Rollin' and Tumblin“ Мади Вотерс 2:42
11 „I'm So Glad“ Скип Џејмс 3:57
12 „Toad“ Бејкер 5:11
Студио песни кои се исфрлени (1967)
# Наслов Автор/и Времетраење
13 „Lawdy Mama“ верзија 1 Традиционална, аранжман на Клептон 2:00
Песни земени од албумот „Disraeli Gears (1967)
# Наслов Автор/и Времетраење
14 „Strange Brew“ Геил Колинс, Феликс Папаларди, Клептон 2:46
15 „Sunshine of Your Love“ Брус, Браун, Клептон 4:10
16 „World of Pain“ Колинс, Папаларди 3:02
17 „Dance the Night Away“ Брус, Браун 3:34
18 „Blue Condition“ Бејкер 3:29
19 „Tales of Brave Ulysses“ Клептон, Мартин Шарп 2:46
20 „SWLABR“ Брус, Браун 2:31
21 „We're Going Wrong“ Брус 3:26
22 „Outside Woman Blues“ Џо Реинолдс, аранжман на Клептон 2:24
23 „Take It Back“ Брус, Браун 3:05
24 „Mother's Lament“ Традиционална, ар. на Брус, Браун, Клептон 1:47

Втор диск: во студиотоУреди

Песни земени од албумот „Wheels of Fire (1968)
# Наслов Автор/и Времетраење
1 „White Room“ Брус, Браун 4:58
2 „Sitting on Top of the World“ Волтер Винсон, Лони Четмон, ар. на Ховлин Волф 4:58
3 „Passing the Time“проширена верзија Бејкер, Мајк Теилор 5:52
4 „As You Said“ Брус, Браун 4:20
5 „Pressed Rat and Warthog“ Бејкер, Теилор 3:13
6 „Politician“ Брус, Браун 4:12
7 „Those Were the Days“ Бејкер, Теилор 2:53
8 „Born Under a Bad Sign“ Букер Т.Џонс, Вилјам Бел 3:09
9 „Deserted Cities of the Heart“ Брус, Браун 3:38
Сингл кој не е вклучен во ниеден албум (1968)
# Наслов Автор/и Времетраење
10 „Anyone for Tennis“ Клептон, Шарп 2:38
Песни земени од албумот „Goodbye (1969)
# Наслов Автор/и Времетраење
11 „Badge“ Клептон, Џорџ Харисон 2:44
12 „Doing That Scrapyard Thing“ Брус, Браун 3:14
13 „What a Bringdown“ Бејкер, Мајк Теилор 3:58
Разни песни
# Наслов Автор/и Времетраење
14 „The Coffee Song“ Тони Колтон, Реи Смит 2:44
15 „Lawdy Mama“верзија 2 Традиционална, ар. на Клептон 4:58
16 „You Make Me Feel“демо верзија (претходно издадена) Брус, Браун 2:39
17 „We're Going Wrong“демо верзија (претходно издадена) Брус 3:49
18 „Hey Now Princess“демо верзија (претходно издадена) Брус, Браун 3:31
19 „Swlabr“демо верзија (претходно издадена) Брус, Браун 4:30
20 „Weird of Hermiston“демо верзија (претходно издадена) Брус, Браун 3:12
21 „The Clearout“демо верзија (претходно издадена) Брус, Браун 3:58
22 „Falstaff Beer Commercial“(претходно издадена) Брус, Бејкер, Клептон 1:00

Трет диск: во живоУреди

# Наслов Автор/и Снимена на/во Времетраење
1 „N.S.U.“(претходно издадена) Брус 9 март 1968, во Сан Франциско 12:38
2 „Sleepy Time Time“ Брус, Годфри 9 март 1968, во Сан Франциско 6:48
3 „Rollin' and Tumblin“ Вотерс 7 март 1968, во Сан Франциско 6:29
4 „Crossroads“ Џонсон, ар. на Клептон 10 март 1968, во Сан Франциско 4:24
5 „Spoonful“ Диксон 10 март 1968, во Сан Франциско 16:39
6 „Tales of Brave Ulysses“ Клептон, Шарп 10 март 1968, во Сан Франциско 4:43
7 „Sunshine of Your Love“ Брус, Браун, Клептон 9 март 1968, во Сан Франциско 7:25
8 „Sweet Wine“ Бејкер, Годфри 10 март 1968, во Сан Франциско 15:08

Четврт диск: во живоУреди

# Наслов Автор/и Снимена на/во Времетраење
1 „White Room“ Брус, Браун 4 октомври 1968, во „Oracle Arena“, Оукленд 6:21
2 „Politician“ Брус, Браун 4 октомври 1968, во „Oracle Arena“, Оукленд 5:08
3 „I'm So Glad“ Џејмс 19 октомври 1968, во „The Forum“, Лос Анџелес 9:32
4 „Sitting on Top of the World“ Волтер Винсон, Лони Четмон, ар. на Волф 19 октомври 1968, во „The Forum“, Лос Анџелес 4:55
5 „Stepping Out“ Џејмс Брекен 10 март 1968, во Винтерленд, Сан Франциско 13:29
6 „Traintime“ Брус 8 март 1968, во Винтерленд, Сан Франциско 7:02
7 „Toad“ Бејкер 7&8 март 1968, во „Fillmore West“, Сан Франциско 17:35
8 „Deserted Cities of the Heart“ Брус, Браун 4 октомври 1968, во „Oracle Arena“, Оукленд 4:14
9 „Sunshine of Your Love“претходно издадена Брус, Браун, Клептон мај 1968, во Лос Анџелес 4:44

Надворешни врскиУреди

НаводиУреди

  1. Ерлвајн, Стивен Томас. „Cream“: Those Were the Days"AllMusic (англиски)посет. 28 септември 2011 г