Оукленд (Калифорнија)


Оукленд (англиски: Oakland) е град вo американската држава Калифорнија. Овој град според статистиките во 2006 година, има 420 183 жители, што го прави 8-ти град во Калифорнија, и 44-ти град по број на жители во САД. Се наоѓа во Заливската област на Сан Франциско и е еден од три главни градови на заливата, другите се Сан Франциско и Сан Хозе.

Мапа на Оукленд од 1857 година