Новоперки

(Пренасочено од Neopterygii)
Новоперки
Период: доцен перм - денес
Lepisosteus oculatus
Научна класификација
Царство: Animalia
Колено: Chordata
Класа: Actinopterygii
Поткласа: Neopterygii
Инфракласи

Holostei
Teleostei
во текстот

Новоперки (науч. Neopterygii) — група на зракоперкови риби. Името Neopterygii значи "нови крила". Кај видовите од оваа поткласа постојат само неколку промени кои настанале со нивната еволуција од пораните зракоперки. Се појавиле некаде во доцниот Перм, пред појавата на диносаурусите. Новоперките се една многу успешна група на риби, бидејќи можат да се движат многу побрзо отколку нивните предци. Нивните лушпи и скелети станале полесни во текот на еволуцијата, додека нивните вилици станале помоќни и поефикасни.

Систематика

уреди

Наводи

уреди
  1. In ITIS, Gobiesociformes is placed as the suborder Gobiesocoidei of the order Perciformes.
  2. In ITIS, Syngnathiformes is placed as the suborder Syngnathoidei of the order Gasterosteiformes.