{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Златна|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}

Nematanthus gregarius, растение за заглавување [2] или златна рипка,[3] е вид на цветни растенија од фамилијата Gesneriaceae, роден во Бразил.

Златна рипка
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Златна
Вид: Златна рипка
Научен назив
Златна рипка
Nematanthus gregarius
Scientific classification edit
Kingdom: Plantae
Clade: Tracheophytes
Clade: Angiosperms
Clade: Eudicots
Clade: Asterids
Order: Lamiales
Family: Gesneriaceae
Genus: Nematanthus
Species:
N. gregarius
Binomial name
Nematanthus gregarius

Расте до 0.5 метри висок за 1 метар широк, тој е заостанувачко повеќегодишно или подгрмушка со мали месести зимзелени лисја и сјајни портокалови цевчести цветови во лето. Цветовите нејасно личат на сабо по форма и златна рипка по боја, па оттука и вообичаените имиња .

Бидејќи не поднесува температури под 10 °C (50 °F), во умерените зони ова растение бара заштита од стакло. Често се гледа како домашно растение, во висечки кошеви кои ја истакнуваат неговата навика на заостанување.

Нематантус грегариус ја доби наградата за заслуги на градината на Кралското хортикултурно друштво .[2]

Наводи

уреди
  1. "Nematanthus gregarius". Tropicos. Missouri Botanical Gardens – via The Plant List.
  2. 2,0 2,1 Nematanthus gregarius. www.rhs.org. Royal Horticultural Society. Посетено на 3 January 2021. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „RHSPF“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  3. „Goldfish plant (Nematanthus gregarius)“. Garden.org. The National Gardening Association. Посетено на 16 January 2021.