Пирана
Pirhana06.jpg
Научна класификација
Царство: Animalia
Колено: Chordata
Класа: Actinopterygii
Поткласа: Neopterygii
Инфракласа: Teleostei
Ред: Characiformes
Семејство: Characidae
Потсемејство: Serrasalminae
Géry, 1972
Племе: Piranha
Родови

Catoprion
Pristobrycon
Pygocentrus
Pygopristis
Serrasalmus
Megapiranha

ГолеминаУреди

Таа е долга околу 20 до 61 см.

Каде може да се најде?Уреди

Таа може да се најде во Јужниот дел на Америка како и во реките на мирните води.

Препознавање на ваквите видови пираниУреди

Taa има сиво-сребрена боја на грбот, портокалово-црвена боја на стомакот со сребрени страни. Грбните и аналните перки се црни и црвенкасто-портокалови пекторални перки.

Се за пиранитеУреди

Американскиот претседател Теодор Рузвелт, бил незаморлив патник кој на враќањето од Југоисточна Америка во 1914 година се вратил со една веројатно измислена приказна. Приказна за еден војник кој откако паднал од својот коњот за неколку секунди бил изеден од една банда на пирани кои не оставиле ништо освен коските. Од тогаш пираните ги бие многу лош глас затоа што се сметаат за многу агресивни риби кои јадат со многу голема брзина. Имаат многу остри заби кои се како ножеви. Тие секогаш ловат во групи од 5 до 30 поединци кои едноставно се фрлаат за било каква работа која се движи во нивна близина, тоа претежно е некоја риба, птица или некој цицач. По првиот залак на жртвата, крвта од жртвата ја обојува водата во црвено и тогаш сите пирани се собираат на едно место и со голема брзина го јадат својот плен, оставајќи ги коските. Пираната е многу позната риба за во аквариоум, но е забрането во Кина затоа што се стравува дека пуштањето на копии во водите би можело да заврши со автохтони видови.