Jaкоб Адолф Хег

Јаков Адолф Хег (29 јуни 1850 година, Остергарн - 1 март 1928 година, Бјурокер) бил шведски композитор.

Хег студирал пијано на Конзерваториумот во Стокхолм од 1865 до 1870 година, како и композиција во Копенхаген кај Нилс Вилхелм Гејд и во Берлин кај Фридрих Кил. Поради ментална болест, тој ги поминал годините од 1880 до 1895 година во болница. Потоа работел како пијанист и композитор во Хедвигсфорс, Шведска, и продолжил да го прави тоа откако се преселил во Норвешка помеѓу 1900 и 1909 година и се преселил во Шведска во Худиксвал.

Хег компонирал четири симфонии и други оркестарски и хорски дела, камерна музика, збирка Мали нордиски песни без зборови за пијано, десет свити за пијано и парчиња за виолончело и за оргули.

Неговиот братучед Густаф Хег (1867 – 1925) исто така бил композитор.