Ecballium

вид растение
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Ecballium|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}

Ecballium е род на цветни растенија од фамилијата Cucurbitaceae што содржи еден вид, Ecballium elaterium,[1] [2] исто така наречена краставица што шприца или експлодира краставица (не е исто растение како Cyclanthera brachystachya). Неговото необично заедничко име потекнува од зрелото овошје кое истура млаз од муцилагинозна течност што ги содржи неговите семиња како средство за растурање на семето, пример за брзо движење на растенијата. [3]

Squirting cucumber
Ecballium elaterium1.jpg
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Ecballium
Вид: Squirting cucumber
Биномен назив
Ecballium elaterium
Синоними

Elaterium Mill.

Squirting cucumber
A fruit of the squirting cucumber
Kingdom: Plantae
Clade: Tracheophytes
Clade: Angiosperms
Clade: Eudicots
Clade: Rosids
Order: Cucurbitales
Family: Cucurbitaceae
Subfamily: Cucurbitoideae
Tribe: Bryonieae
Genus: Ecballium

A.Rich.[1]
Species:
E. elaterium
Binomial name
Ecballium elaterium

Synonyms

Elaterium Mill.

РаспространетостУреди

E. elaterium потекнува од Европа, северна Африка и умерените области на Азија и се смета за инвазивен вид.[2] [4] Се одгледува како украсно растение на друго место, а на некои места е натурализирано.[4] [5]

 
Ecballium elaterium

Растурање на семињаУреди

Ткивото во плодот на Ecballium elaterium што го опкружува семето е со тенко ѕидови, што го олеснува погонското ослободување на семето со „прскање“.[3] [6] Притисокот за исфрлање на семето се создава со зголемена концентрација на глукозид и елатеринидин во мали количини на цитоплазма што доведува до осмотски притисок до 27 атм.[6]Методот на градење притисок може да зависи од цевките со ситото на флоем, што покажува дека механизмот на шприц може да се намали во услови под стрес на вода.[7]

Плодот исто така користи хигроскопско движење и складирана еластична енергија за да ги исфрли семките од плодот.[3] Овој метод се прави пасивно каде што плодот ја менува својата структура додека дехидрира и се влошува, предизвикувајќи движење.[3] Ова движење може да се должи на свиткување, свиткување или извртување на клетките за да се промени нејзината морфолошка форма додека клетките се сушат.[3] Бидејќи ќелиите за сушење се претежно составени од клеточен ѕид, обликот се одредува од клеточниот ѕид, обезбедувајќи метод за катапултирање на семињата за да се исфрлат надвор од растението.[3] [8]

Ненадејните движења во растителните ткива се склони кон различни видови механички нестабилности.[3] Во случај на E. elaterium, поради односот помеѓу времетраењето на движењето и големината на ткивото, растителното ткиво се скрши.[3] Ефективноста на распрснувањето се чини дека е мала бидејќи една студија покажа дека иако E. elaterium можел да го испрска своето семе на целата парцела, големината и локацијата на нападнатите области останале релативно слични. [9]

Историја во народната медицинаУреди

Elaterium е екстракт од кукурбитацин кој се користел во античката историја како прочистувач во народната медицина. Извлечен од сокот од плодот на E. elaterium, elaterium бил откриен од Стирлинг во 1835 година.[10] Elaterium се екстрахира од елатериум со хлороформ, а потоа се таложи со етер. Ја има формулата C32H44O7. Формира безбојни лушпи кои имаат горчлив вкус, со доказ како отров кога се консумира преку нос или уста.[11] Британската фармакопеја содржела препарат, Pulvis Elaterini Compositus.[12]

Според Единаесеттото издание на Encyclopædia Britannica, „дејството на овој екстракт наликува на дејството на солените апериенти, но е многу помоќно. Тој е најактивниот познат хидрагог пургатив, „предизвикува и многу депресија и насилно стегање“. Кога се инјектира субкутано, тој е инертен, бидејќи неговото дејство целосно зависи од неговото мешање со жолчката. Лекот е несомнено вреден во случаи на капки и светла болест, а исто така и во случаи на церебрална хеморагија, загрозена или присутна. Не смее да се користи освен во итни случаи, и секогаш мора да се користи со најголема грижа, особено ако состојбата на срцето е незадоволителна.“[12]

Во 21 век, елатериумот и неговите состојки се сметаат за отров, со неколку извештаи за случаи на хоспитализација, едем на увула и некроза на носната слузница како резултат на назална или орална консумација.[11] [13]

НаводиУреди

 1. 1,0 1,1 1,2 „Search results for Ecballium. The Plant List. Посетено на 1 March 2016."Search results for Ecballium". The Plant List. Retrieved 1 March 2016. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „TPL_Ecballium“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 2. 2,0 2,1 Ecballium elaterium. CABI. 21 November 2019. Посетено на 18 March 2021. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „cabi“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 3,7 Forterre, Y.; Marmottant, P.; Quilliet, C.; Noblin, X. (January 2016). „Physics of rapid movements in plants“. Europhysics News. 47 (1): 27–30. Bibcode:2016ENews..47a..27F. doi:10.1051/epn/2016104.
 4. 4,0 4,1 „{{{name}}}“. База на GRIN. (англиски)
 5. Ecballium elaterium (L.) A. Rich“. USDA PLANTS.
 6. 6,0 6,1 Kozlowski, T. T. (2012). Seed Biology: Importance, Development, and Germination. Elsevier. стр. 175, 196–197. ISBN 978-0-323-15067-5.
 7. Sheikholeslam, Shahla N.; Currier, Herbert B. (1 March 1977). „Effect of Water Stress on Turgor Differences and 14 C-Assimilate Movement in Phloem of Ecballium elaterium“. Plant Physiology. 59 (3): 381–383. doi:10.1104/pp.59.3.381. PMC 542407. PMID 16659856.
 8. Elbaum, Rivka; Abraham, Yael (June 2014). „Insights into the microstructures of hygroscopic movement in plant seed dispersal“. Plant Science. 223: 124–133. doi:10.1016/j.plantsci.2014.03.014. PMID 24767122.
 9. Blank, Lior; Birger, Nitzan; Eizenberg, Hanan (13 November 2019). „Spatial and Temporal Distribution of Ecballium elaterium in Almond Orchards“. Agronomy. 9 (11): 751. doi:10.3390/agronomy9110751.
 10. Kelland (1862). „Opening Address, Session 1858–59“. Proceedings of the Royal Society of Edinburgh. 4: 109–121. doi:10.1017/S0370164600033848.
 11. 11,0 11,1 Kloutsos, Georgios; Balatsouras, Dimitrios G.; Kaberos, Antonis C.; Kandiloros, Dimitrios; Ferekidis, Eleftherios; Economou, Constantinos (September 2001). „Upper Airway Edema Resulting From Use of Ecballium elaterium“. The Laryngoscope. 111 (9): 1652–1655. doi:10.1097/00005537-200109000-00030. PMID 11568622. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „kloutsos“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 12. 12,0 12,1 Chisholm 1911.
 13. Raikhlin-Eisenkraft, Bianca; Bentur, Yedidia (January 2000). „Ecbalium elaterium (Squirting Cucumber)—Remedy or Poison?“. Journal of Toxicology: Clinical Toxicology. 38 (3): 305–308. doi:10.1081/clt-100100936. PMID 10866331.

Надрворешни врскиУреди