Осмотски притисок

Влијанието на осмотскиот притисок врз црвените крвни клетки

Осмотски притисок е притисокот што се создава со преминувањето на материите преку полупропустливи мембрани до нивното изедначување на концентрациите.

Релација на МорсУреди

Осмотскиот притисок Π на идеален раствор може да се пресмета според релацијата на Морс (наречена по Хармон Нортроп Морс):[1]

 ,

каде

i е бездимензионален Вант Хофов фактор
M е моларноста
R=0.0821 L atm K-1 mol-1 е гасна константа
T е термодинамичка температура

НаводиУреди

  1. Mansoor M. Amiji, Beverly J. Sandmann (2002). Applied Physical Pharmacy. McGraw-Hill Professional. стр. 54–57. ISBN 0071350764. http://books.google.com/books?id=Q-VyaWiBDccC&pg=PA56&dq=Morse+equation#PPA57,M1.