Crassula muscosa
Crassula muscosa var. accuminata
Научна класификација
Царство: Растенија
Ред: Каменоломковидни
Семејство: Crassulaceae
Род: Crassula
Вид: C. muscosa
Научен назив
Crassula muscosa
Л.[1]
Синоними

Crassula lycopodioides
Crassula pseudolycopodioides

Crassula muscosa, синоними Crassula lycopodioides[2] и Crassula pseudolycopodioides, ― сочник кој потекнува од Јужна Африка и Намибија, припаѓа на семејство Crassulaceae и на родот Crassula. Тоа е собно растение кое се одгледува низ целиот свет.

Етимологија уреди

Научните и народните имиња се однесуваат на неговиот изглед: muscosa потекнува од латинскиот збор muscosus, што значи „мовест“. Lycopodioides, потекнува од мовот Lycopodium, и од грчките зборови „Λύκος“ (ликос, волк), „πόδι“ (поди, стапало ) и „οειδής“ (оидис, -оид, слично на).

Опис уреди

Crassula muscosa има многу мали, светло зелени листови кои се густо набиени околу тенко стебло, а распоредот на листовите околу стеблото им дава квадратен облик.[1] Расте како грмушка со многу мали жолто-зелени цветови, со максимална висина од 15–20 цм.

Распространетост и живеалиште уреди

Crassula muscosa потекнува од Јужна Африка (Кејпските Покраини, Фри Стејт и Северните Покраини) и Намибија.[3] Расте во средини со умерен степен на влажност, во кои почвата е добро исцедена и составена од плодна почва и песок.

Одгледување уреди

За време на студената сезона, поднесува пад на температурата до минимум 6-8 °C, кога му е потребно малку вода. Во летниот период, му треба многу повеќе вода и не треба да се изложува на директно сонце, бидејќи страда на прекумерна сончева светлина. Кога овие услови не се исполнети, растението почнува да се суши и вкочанува, најчесто почнувајќи од основата на стеблото до врвовите. Тоа е инвазивен вид и лесно се размножува од делови на стеблото. Ако во околината се одржува стабилна температура од 20-21 °C, со соодветна влажност и осветленост, исечениот дел се вкоренува и расте брзо.

Галерија уреди

Сорти уреди

  • Crassula muscosa var. accuminata
  • Crassula muscosa var. muscosa [4]
  • Crassula lycopodioides var. purpusii
  • Crassula muscosa var.rastafarii
  • Crassula muscosa var. sinuata [5]
  • Crassula muscosa var. variegata

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 Crassula at succulent-plant.com (see the section "Crassula muscosa")
  2. Crassula muscosa at houseplantz.net
  3. Crassula muscosa. Информативна мрежа за гермоплазмени ресурси. Служба за земојоделско истражување, Министерство за земјоделство на САД. Посетено на 30 мај 2023. (англиски)
  4. C. muscosa var. muscosa at learn2grow.com“. Архивирано од изворникот на 2016-06-30. Посетено на 2012-02-27.
  5. C. muscosa var. sinuata at tropicos.org

Надворешни врски уреди